Virge van Straalen

7/08

Volgende week zaterdag is er een markt waar Tove en ik gaan staan. Ik ga dan met de taxi naar het vliegtuig maar dat komt tegen die tijd wel weer ter sprake. Voor deze markt zijn er veel voorbereidingen nodig, vandaag maakt Tove gnikkalefse. Gnikkalefse is vrijwel hetzelfde als gammeldaglefse alleen wordt deze variant van lefse 2x gebakken. Voordat deze voor de tweede keer wordt gebakken smeren ze er een soort beslag over. Dit resulteert in een hele zachte lefse die ook een beetje meer "chewy" is. Ook maken we vandaag "rabarbraslyttoy" een soort rabarberjam/compote waardoor het hele café naar rabarber en kaneel ruikt. De kaneel geur blijft de hele dag hangen aangezien er ook "gomme" wordt gemaakt. Een soort zoete kaas met kaneel en rozijnen er door heen. Het maken hiervan heeft een gekke maar vertrouwde warme geur met een duidelijke hint van kaneel. Ik maak ook nog de tomatenpesto zodat Tove voorlopig genoeg pesto heeft, ik gebruik hiervoor een kilo zongedroogde tomaatjes en heb uiteindelijk 9 potjes. Ik denk dat ze hier zo'n 2 a 3 maanden mee vooruit kan. Ondertussen help ik de hele dag door mensen dus het is lichtelijk chaotisch. Ik stop de gomme en rabarbraslyttoy in de daarvoor bestemde potjes en label deze zodat ze in de koelkast kunnen. Hierna ruim ik het café op en ga naar binnen, Tove geeft aan dat we laat zullen eten en dat Sascha ook nog komt. Ik verveel me enorm als ik binnen ben en heb eigenlijk nergens echt zin in waardoor het wachten vreselijk lang duurt. We eten rond half elf, wat ik zelf eigenlijk veel te laat vind maar goed. We eten garnalen sandwiches, een best traditioneel gerecht. Er staat een enorme schaal garnalen op tafel die we zelf pellen en vervolgens op brood doen met mayonaise, sla, dille en citroen. Het is echt enorm lekker en daardoor vind ik het ook niet super erg dat we pas zo laat eten.

Favoriet Noors woord van de dag: reker / vertaling van gisteren: homemade / zelf gemaakt

6/08

Vandaag wordt het mooi en warm weer dus ga ik er vanuit dat het toch wel wat druk gaat worden. Helaas ben ik hierin fout, er komen amper mensen. Gelukkig kan ik dus veel buiten zitten en genieten van het mooie weer. Tove maakt ondertussen nog meer lefse, misschien is het al opgevallen maar lefse is enorm populair. Om 2 uur komt er een werker werker eten, wat dit keer niet chaotisch loopt. Later op de dag maak ik nog "krokan", oftewel gesuikerde amandelen. Ik vind het best spannend maar gelukkig helpt Tove mee. Als ik hiermee klaar ben komt er een bestelling voor pasta, die ik met liefde en plezier maak. Het word enorm gewaardeerd wat ik dan weer erg leuk vind. Ik vind het nog steeds zo gaaf dat een van mijn pasta recepten op het menu staat. Rond een uur of half 6 ligt het fjord er rustig bij en heb ik hoop dat we kunnen gaan vissen maar helaas gaat het dan weer waaien. De rest van de avond doe ik vrij weinig en repareer ik mijn jumpsuit waarvan een van de touwtjes een beeje was los geraakt.

Antwoorden op de vragen van mijn blog van gisteren: ik was al vegetariër voordat ik hierheen kwam maar goed, ik probeer gewoon zo min mogelijk vlees te eten. Ik snap dat ik spijtig genoeg gedag moet zeggen tegen de hoeveelheid vis die ik hier eet.

Favoriet Noors woord van de dag: hjemmelaget / vertaling van gisteren: bestellen

5/08

Vandaag is het weer druk in het café en best chaotisch. Maar ik denk dat dat laatste voornamelijk aan mij ligt. Tove maakt nog wat lefse en begint dan met koken voor de eerste groep. Normaal kookt ze voor beide groepen in een keer maar vandaag besloot ze dat niet te doen, achteraf gezien niet zo handig. Als ze klaar zijn met eten ruim ik snel hun vaat op en kan ik gelijk nieuwe gasten helpen. Als Tove voor de tweede groep wilt gaan koken zodat het ruim op tijd af is, krijgen we een bestelling met mijn pasta. Dit zorgt voor een enorme chaos en drukte want er zijn in totaal 2 mensen die de pasta willen en 1 wrap en een focaccia. Gelukkig helpt Tove mij mee en kan ik mij focussen op de pasta. Ik neem aan dat ze het lekker vonden aangezien beide borden helemaal leeg waren. Hierna komt ook de tweede groep werkers en als deze weg zijn neemt de rust een beetje toe. Na een bakje koffie beginnen we met het opruimen van de keuken want het is daar een enorme puinhoop. Tove geeft aan dat zij en Per wat in het café eten maar snapt als ik dat niet hoef. Het is nog best vroeg en ik heb stiekem geen zin in deze curry met varkensvlees. Zelf maak ik later een simpele curry met wat groente, het stelt niet veel voor maar het is best prima. De rest van de avond doe ik niets meer en kom ik bij van deze chaotische dag.

Favoriet Noors woord van de dag: rekkefølge / vertaling van gisteren: regenbuien

4/08

Vandaag is het een best chaotische dag, Tove maakt lefse en ik werk in het café. Iedere keer als ik iets wil doen komen er gasten in het café. De meeste gasten spreken weinig tot geen Engels maar we komen er uit. 'S middags gaat het regenen een het blijft de rest van de dag regenen. De hoeveelheid gasten neemt dan ook drastisch af, wel komen de twee groepen werkers eten. Omdat Tove bezig is met de lefse moet ik ze dit keer serveren. Helaas zitten ze vandaag in de lavvu waardoor ik met het eten door de regen naar buiten moet. Als ook de tweede groep weg is begin ik met het opruimen van de spullen. Als ik daarmee klaar ben bak ik nog een brownie en sluit ik het café. Vandaag eten we voor het gemak in het café maar omdat Tove en Per eerst de lefse gaan verpakken eten we wat later. Ik besluit om op mijn kamer te wachten maar naar het huis gaan is nog een klein probleem. Het regent enorm hard, Tove (die de labels voor de lefse gaat printen) lost dit op door een grote boodschappen tas als een soort paraplu te gebruiken. Vandaag eten we een vis gratin met pasta uit de oven, ik blijf dit toch zo lekker vinden. Hierna ga ik naar binnen en kijk ik nog een film.

Favoriet Noors woord van de dag: regnbyger / vertaling van gisteren: inspanning

3/08

Tove was gisteravond naar Per gegaan dus wacht ik tot ze thuis komt. Als ze terug komt vraag ik of het mogelijk is om met de fiets naar de villmarkssenter te gaan. Dit is een café met enorm veel honden. Ik kan er heen met de fiets alleen ik moet dan wel door de tunnel. Met de auto ben je er zo doorheen en merk je niet hoe diep je werkelijk gaat. De ryatunnel is 2675 meter lang en gaat tot 87 meter diepte. Het naar beneden gaan is echt niet erg en je vliegt dan ook met een mega snelheid naar beneden. Maar helaas moet je ook weer naar boven en dat gedeelte is echt niet leuk. Aan het begin van de tunnel doe je een reflecterend jasje aan en druk jje op een knop zodat er een lampje gaat knipperen waardoor auto's weten dat jij er door heen gaat. Deze "timer" duurt ongeveer 12 minuten, het is best lastig om deze tunnel in 12 minuten te doen aangezien je best veel moet lopen. Uitgeput kom ik uit de tunnel en besluit een kleine pauze in te lassen. Ik merk wel dat ik door de inspanning mijn keel weer een beetje begin te voelen. Ik denk hier niet te veel bij na en fiets rustig door naar het café. Eenmaal bij het café aangekomen besluit ik eerst te lunchen. Ik bestel zelf gemaakt brood met zalm en een koffie. Ik vind zelf het brood niet geweldig maar de wederom enorme hoeveelheid zalm doet het goed. Na mijn lunch ga ik naar de honden en sta ik een beetje versteld van de hoeveelheid honden, ik denk dat we ongeveer zo'n 100 honden zijn. Ook ga ik nog even langs de puppies die echt enorm zacht zijn. Na een paar uur besluit ik weer terug naar huis te gaan. Ik pak mijn spullen en loop richting mijn fiets, als ik even later op de fiets zit geniet ik enorm van de natuur. Alles is groen en staat in de bloei, ook is het vandaag best warm wat het fietsen een stuk beter maakt. Voor de tunnel neem ik weer even een kleine pauze net zoals na de tunnel. Terwijl ik naar boven loop bedenk ik mij dat ik deze tunnel nooit meer ga doen, verschrikkelijk. Als ik terug ben voel ik me erg moe en doe niets voor de rest van de dag. 'S avonds krijg ik weer enorme last van mijn keel, ik ben dit branderige misselijke pijnlijke gevoel zo spuugzat. Hierdoor ga ik op tijd naar bed.

Antwoorden op de vragen van de blog van gisteren: bergbramen zijn best bijzondere bessen, ze groeien niet aan een struik maar ieder besje heeft zijn eigen plantje. Deze groeit alleen in de wat moerasserige en "gematigde" gebieden op het noordelijk halfrond. Ik kan de smaak echt niet uitleggen want het is een bijzondere smaak. In Nederland kun je de bessen zelf niet los kopen, maar ik heb al wel uitgevogeld dat je bergbramenjam kan kopen bij de Ikea.

Favoriet Noors woord van de dag: innsats / vertaling van gisteren: zeehond 

2/08

Vandaag ga ik met Tarja naar Polaria. Polaria is een klein "ervarings center" waar je kan zien, leren en ervaringen hoe en waarom het leven in de zee compleet anders is als op het land. Het is niet mega groot maar zeker leuk om even heen te gaan. Hier zien we een film over Svalbard en zien we hoe de zeehonden getraind worden. Wat ik wel goed vind is dat ze voor het trainen in de introductie zeggen dat het trainen van de 4 zeehonden niet voor onze entertainment is. Maar echt puur voor het stimuleren en de gezondheid van de zeehonden zelf. Hierna gaan we naar de giftshop waar ik voor mezelf een mega dure handgemaakte houten mok koop als souvenirtje. Ik zie in sommige winkels wat meer van dit soort mokken, een stuk goedkoper en ook gelijk super lelijk. Hierna gaan we lunchen, ik heb 3 geroerbakte eieren met een enorme hoop zalm. Als ik klaar ben zit ik echt enorm vol, en strompelen we een beetje door het centrum. Het is mooi weer en veel terrasjes zitten dan ook erg vol. Uiteindelijk gaan we op het gras zitten en wachten we op bericht van de moeder van Tarja. Op de terugweg stoppen we nog even bij Marisletta om naar het paard van Tarja te gaan. De paarden staan los in een groot gebied en deze lopen we helemaal door om vervolgens er achter te komen dat de paarden in het begin staan. Het was niet heel erg om dat hele stuk te lopen, we konden namelijk ondertussen snoepen op blauwe bessen en bergbraambessen. Eenmaal terug ga ik gezellig met Sophie skypen, we kletsen de hele avond en we hebben nadat we 3 uur gebeld hebben eigenlijk nog veel meer om te zeggen. Maar het is inmiddels al weer best laat dus besluiten we op te hangen en ga ik slapen.

Antwoorden op de vragen van de blog van gisteren: ik ben er achter gekomen dat niet alle mailtjes meer in de daarvoor bestemde map komen, het kan dus gebeuren dat ik wat later reageer. Ik geniet van iedere nanoseconde dat ik hier ben, maar dat haalt niet weg dat ik het gek vind dat ik al weer zo snel naar huis ga. Walvis smaakt ergens een beetje naar kogelbiefstuk maar dan toch net iets anders en wat vissiger. Ik heb vaak gehoord dat walvis met alleen zout en peper niet mega lekker is. Zelf eten wij hem hier in een marinade van een donker biertje met gember, citroen, tijm en zout en peper. Ook is walvis moeilijk te bakken, het word snel taai.

Favoriet Noors woord van de dag: seler / vertaling van gisteren: gerookt

1/08

Het is al weer augustus, de tijd gaat echt snel. Gelukkig zit ik vandaag er weer iets beter in. Het is vandaag ook weer erg warm en er is iets minder wind als gisteren. Vissen zit er vandaag ook niet in want vanavond is er een pub, deze "dienst" hoef ik vandaag niet te doen. Ook probeer ik te regelen dat we morgen naar polaria kunnen. Valerie, die aan het kamperen in Finland is, meld dat ze dinsdag pas thuis komt maar het niet erg vind als Tarja en ik wel gaan. Andrea had van de week tegen mij gezegd dat hij zal vragen of hij de auto van Gabi mag lenen maar ik krijg geen reactie. Oh, wat vind ik het toch vervelend als dingen half zijn geregeld. Uiteindelijk heeft Andrea niet meer gereageerd en de moeder van Tarja kan ons brengen. Ze gaat dan zelf een aantal uurtjes hiken. Vanaf vandaag serveren wij ook weer de "snitters", eigenlijk een halve open sandwich. Ook is er eentje met warm gerookte zalm, wat een straf om dat te proeven zeg. Hoe lekker het ook is, mijn voorkeur gaat toch wel uit naar koud (normaal) gerookte zalm. De rest van de dag is niet super spannend maar het is relatief druk. 'S avonds warm ik de overgebleven garnalen/sherry saus op en kook ik wat nieuwe pasta. Het is zo goed weer dat ik gewoon buiten op het nieuwe terras kan eten. Per heeft de afgelopen tijd het stenen terras voor het huis opgeknapt en heeft dus een nieuw terras van hout erover gebouwd. Wat later op de avond kijk ik even of de pub iets is maar het is er erg rustig.

Favoriet Noors woord van de dag: røkt / vertaling van gisteren: vliegenmepper

31/07

Vandaag is het weer redelijk warm maar er is vandaag wel wat wind. Verbazend genoeg is het vandaag echt enorm rustig. Ook komt er weer een bestelling binnen en dit keer gaat het wel goed. Vandaag zit ik wat minder in mijn vel en ik ben dan ook blij als ik het café mag opruimen. Ik weet niet waarom ik er vandaag wat minder in zit. Tove en Per eten vandaag een soort vleessoep maar ik heb daar echt totaal geen zin in. Ook eet ik zelf wat later en bij gebrek aan inspiratie stop ik voor het gemak een pizza in de oven. De zon gaat hier laat onder maar hij verdwijnt wel al eerder achter de bergen dus kan ik alvast een beetje wennen aan dat het eerder gaat schemeren. Door de wind zit vissen er vandaag niet in maar ik vind dat niet super erg. Ik hoop echt dat we nog een keertje gaan vissen.

Favoriet Noors woord van de dag: fluesmekker / vertaling van gisteren: windstil

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Travel Active